Keď sa opýtam klienta, ako sa pripravuje na dôchodok, najčastejšou odpoveďou býva : „toho sa ja nedožijem,“ alebo „keď sa dopracujem k dôchodkovému veku, dôchodky už nebudú“.  Čo však môžete urobiť dnes, ak vám to náhodou (ne)vyjde, a predsa len sa ho dožijete ?

I. Pilier

Je to povinná jazda. Najviac ho pocítite pri preskúmaní výplatnej pásky, ktoré býva sprevádzané nárastom adrenalínu. Sociálnej poisťovni na nej patrí niekoľko položiek. Najvyššou je odvod na starobné dôchodkové poistenie, a to vo výške 18 percent. Tento odvod má celkovo v rukách Sociálna poisťovňa a v prípade dožitia sa dôchodku vám bude z neho vyrátaná priemerná výška dôchodku.

II. Pilier

Tento pilier majú v réžií dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS). Momentálne ich je na Slovensku šesť. Vstup do druhého piliera je do veku 35 rokov dobrovoľný. Svojím vstupom rozdelíte svoj odvod na starobné dôchodkové poistenie medzi Sociálnu poisťovňu a váš osobný dôchodkový účet. Prostredníctvom tohto účtu si zhodnocujete časť svojich prostriedkov mimo Sociálnej poisťovne a dôchodok je vám vyplácaný z oboch zdrojov. Je na vás, ktorú dôchodkovú správcovskú spoločnosť si vyberiete. Rozhodnutie odporúčam urobiť na základe úspešnosti zhodnotenia finančných prostriedkov počas predchádzajúcich období. Na rozdiel od prvého piliera sú vaše peniaze uložené v druhom pilieri vaším majetkom a spadajú do dedičského konania.

III. Pilier

Rovnako ako II., aj III. Pilier je dobrovoľný. Vaše úspory spravuje doplnková dôchodková spoločnosť (DDS) a na váš účet má možnosť prispievať aj zamestnávateľ. Na Slovensku máme momentálne 4 doplnkové dôchodkové spoločnosti. Zhodnocované prostriedky sa teda skladajú z vašich príspevkov a príspevkov od vášho zamestnávateľa. Peniaze v tomto pilieri sú súkromným majetkom a tiež spadajú do dedičského konania. Pri výbere doplnkovej dôchodkovej spoločnosti si posvieťte na výšku správcovských poplatkov a pri výbere fondov na ich zloženie a historickú výkonnosť. Ak sa vám nechce zaoberať porovnávaním, nechajte si takéto porovnanie spraviť finančným sprostredkovateľom. Nie všetci zamestnávatelia ponúkajú túto formu benefitu, no stojí za to opýtať sa a zvážiť aj túto možnosť tvorenia rezervy na váš dôchodok.

Spoľahnite sa na seba

Najdôležitejším pri zhodnocovaní vašich úspor je čas. Čím skôr začnete, tým je pravdepodobnejšie, že sa vám podarí prežiť dôstojnú starobu. Pravdepodobne hodnota vyplácaných príspevkov z pilierov nebude v závratných výškach. Buďte zodpovední a pomôžte si aj sami. Začnite už dnes, pokojne len 10 eur mesačne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *