Niektorí klienti zvyknú dlhé roky zotrvať v jednej banke. Je možné, že váš bežný účet je starší produkt a platíte za služby, ktoré sú už bezplatné. Banka vás sama nevyzve na zmenu,  lebo zarába na vašej nevedomosti. Je len na vás zistiť,  koľko preplácate za využívanie služieb. 

Preskúmajte svoj výpis z účtu za posledné tri mesiace

Kým sa rozhodnete pre zmenu, posvieťte si na svoju platobnú históriu. Aké služby využívate najčastejšie? Robíte viac platobné prevody, alebo pravidelne vyberáte hotovosť z bankomatu? Máte spoplatnené výbery hotovosti? Využívate len bankomaty svojej banky, alebo vyberáte aj z iných? Máte spoločný účet s partnerom a platíte poplatky za dve debetné karty?

Používate minimum hotovosti

Na Slovensku už pôsobia banky zamerané na online fungovanie. Vedenie účtu býva bez poplatkov. Problém môže nastať pri viacnásobných výberoch z bankomatov. Ak vám postačuje jeden bezplatný výber v mesiaci, je pre vás takáto banka rozumná voľba. Nevýhodou je malý počet pobočiek.  Rozhodujúce sú vaše potreby a tiež to, či vám postačuje riešenie problémov online.

Sporenie v banke

Niektoré banky poskytujú sporiace pod-účty, cashback programy, prípadne iné výhody pri platbe kartou. Sporiace účty k bežnému účtu sú vhodné na budovanie krátkodobej rezervy. Ich výhodou je rýchla dostupnosť prostriedkov. Nevýhodou je pri výbere nepripísanie úrokov za daný mesiac. Pri dlhodobom sporení odporúčam využiť investičné produkty cez spoločnosti, ktoré sa na to reálne zameriavajú, keďže zhodnotenia na sporiacich účtoch v banke sú veľmi nízke.  Cashback program môže podnecovať k neúčelovému míňaniu vašich prostriedkov. Banka si môže podmieniť výšku percentuálneho zhodnotenia minimálnym mesačným vkladom, to môže byť zároveň zbytočné blokovanie vašich peňazí.

Extra balík služieb

S ponukami celoročného cestovného poistenia v bankách sa roztrhlo vrece. Lákavá býva nízka cena k bežnému účtu. Menej lákavé už býva dohadovanie sa s poisťovňou po poistnej udalosti. S tým už banka nič nemá. Ak využívate tento produkt veľmi pozorne si preštudujte vašu poistnú zmluvu a nezabudnite sa pripoistiť na dodatočné riziká prípadne vyššie poistné limity.

Bankové reklamy často kladú dôraz na výhody používania ich produktov. Pred zmenou vášho účtu si zhodnoťte plusy aj mínusy. Ak prekonáte nevôľu z nahlasovania nového čísla účtu a zmeny trvalých príkazov a inkás, môžete byť príjemne prekvapení ročnou úsporou na poplatkoch vo výške niekoľko desiatok eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *