Čo môže byť predmetom poistenia nehnuteľnosti ? Poistiť si dnes môžete rodinný dom, byt v bytovom dome, byt v rodinnom dome, chatu, nebytový priestor, vonkajšie schodisko, vstavanú kuchynskú linku, krb, vybavenie kotolne, všetko čo je pevne spojené s budovou a iné technologické, energetické a technické súčasti. Nezabudnite ani na vedľajšie stavby ako garáž, hospodárske budovy, oplotenie alebo altánok.

Určenie poistnej sumy

Poistná suma nehnuteľnosti by mala zodpovedať hodnote, za ktorú by ste si v prípade poškodenia svojej nehnuteľnosti zohnali adekvátnu náhradu v rovnakej kvalite. Pri súčasnom niekoľkoročnom náraste cien nehnuteľností je potrebné starým zmluvám venovať zvýšenú pozornosť. Možno ste si kúpili byt pred pár rokmi a uzatvorili poistenie nehnuteľnosti v danom čase. V súčasnosti už vaša nehnuteľnosť môže byť podpoistená, pretože poisťovňa bude plniť len do výšky pôvodnej poistnej sumy. Aby ste sa vyhli podpoisteniu vašej nehnuteľnosti môžete využiť automatickú indexáciu poistného – poisťovňa vám automaticky zvýši poistnú sumu. Rovnako netreba preháňať s poistnou sumou, nedostanete viac peňazí pri vyššej poistnej sume, poisťovňa si skráti poistné plnenie podľa aktuálnej hodnoty nehnuteľnosti. Poistné produkty podliehajú rôznym zmenám a vyvíjajú sa, aj z tohto dôvodu je dobré si raz za čas porovnať aktuálnu ponuku na trhu s vaším rozsahom krytia a cenou.

Určenie poistnej plochy

Najjednoduchším spôsobom určenia poistnej plochy je dohľadanie si potrebných údajov z aktuálneho znaleckého posudku. Ak nemáte znalecký posudok, údaje by sa mali nachádzať aj v kúpnej zmluve k vašej nehnuteľnosti. Do poistnej zmluvy sa vyžaduje úžitková plocha nehnuteľnosti a plocha vedľajších stavieb. Plocha balkónov a pivnice sa tiež uvádza osobitne.

Poistné  riziká

Najčastejšie riziká voči ktorým môžete chrániť vašu nehnuteľnosť, sú požiar, blesk, explózie, pád lietadla, atmosférické zrážky, víchrica, ťarcha snehu, lavína, povodne, záplavy, zosuv pôdy, vandalizmus. Rozhodne nezabudnite na poistenie zodpovednosti za škodu z vlastníctva nehnuteľnosti. Z domu môže odpadnúť škridla susedovi na auto, strom v lepšom prípade prevaliť len plot, výbuch poškodiť majetok iných a pod.

Výluky z poistenia

Pri každej zmluve je dôležité oboznámiť sa s výlukami z poistenia. Človek by mal sám dbať na ochranu svojho obydlia, a tak sú z poistného krytia vylúčené škody spôsobené úmyselným konaním a pod vplyvom alkoholu, omamných látok, alebo iným konaním v rozpore so zákonom. Je veľmi dôležité poistnú udalosť ohlásiť bez odkladu a nasledujúci postup opráv a havarijného zásahu ak je to možné dohodnúť s poisťovňou. Číslo asistenčnej služby si uložte do vášho mobilného telefónu, aby ste ho mali vždy k dispozícií. Rovnako potrebujete vedieť aj číslo vašej poistnej zmluvy.

Vinkulácia poistenia v prospech banky

Poistenie nehnuteľnosti býva podmienkou banky pri uzatvorení zmluvy o hypotekárnom úvere. Banka vyžaduje toto poistenie pre prípad poškodenia nehnuteľnosti, na ktorú sa vzťahuje záložné právo banky. Poistná suma musí byť minimálne vo výške hypotekárneho úveru. Ak nastane poistná udalosť a dôjde k poškodeniu nehnuteľnosti, poisťovňa vyplatí poistné plnenie banke. Keď prevyšuje poistná suma výšku úveru a dochádza k plneniu celej poistnej sumy, poisťovňa vyplatí najskôr banku a zvyšok dostáva poistník. Toto sa realizuje na základe vinkulácie poistnej zmluvy, ktorá býva podmienkou pre čerpanie úveru. Vinkulácia sa nezvykne týkať menšej škody, spravidla do sumy 3000 eur to už závisí od konkrétnej banky.

Nezabudnite, že poistenie nehnuteľnosti kryje najmä hrubú stavbu a škody s ňou súvisiace, všetko vybavenie a zariadenie domácnosti je zahrnuté v poistení domácnosti. Poisťovne poskytujú zľavy pri uzatvorení oboch v rámci jednej poisťovne, prípadne už produkty riešia jednou zmluvou. Porovnanie krytia a cien už hravo zvládnete aj onlinehttps://old.najpoistenie.sk/?kod=120900001, ak však využijete služby finančného sprostredkovateľa, môže byť pre vás bonusovým prínosom pri komunikácií s poisťovňou v prípade riešenia poistnej udalosti alebo sledovania výhodnejších ponúk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *