V ostatnom období sa objavuje aj v našich médiách pojem finančná gramotnosť. Táto kompetencia sa pomaly dostáva aj medzi kľúčové kompetencie nášho vzdelávacieho systému. Z praktického hľadiska považujeme za potrebné aby sa deti naučili chápať význam peňazí a manipuláciu s nimi už od útleho veku. Ak budú disponovať svojimi vlastnými prostriedkami podporíte v nich rozvíjanie pocitu zodpovednosti. Oveľa skôr začnú vidieť zmysel v potrebe šetrenia, získajú rešpekt k finančným prostriedkom a naučíte ich plánovaniu v dosahovaní vlastných cieľov. Prečítajte si pár jednoduchých tipov ako na to:

Pri nákupoch – dieťa hystericky plače za hračkou v obchode a nechce pochopiť, že dnes ju nekúpite. Ak jeho srdce veľmi po niečom túži vysvetlite mu, že sa môže spolupodieľať na šetrení . Založte si spolu pokladničku s konkrétnym menom danej hračky, ideálne je ak si ju dieťa pomenuje samé. Môže si tam odkladať príspevky od starých rodičov a iných rodinných príslušníkov k rôznym sviatkom. Pokladnička by mala obsahovať aj konkrétnu cenu (koľko daná vec reálne stojí). Ak má takýchto túžob viac pokojne použite viac pokladničiek. Nazbierať dostatok prostriedkov vyžaduje určitý čas a po dosiahnutí cieľovej sumy dieťa pochopí, že šetrenie je zodpovedná vec alebo zmení svoj názor a zistí, že   danú vec ani nepotrebuje.

Pri práci so smartfónmi  a inými technológiami –  veľké množstvo detí ovláda oveľa lepšie moderné technológie ako dospelí. Funkčným lákadlom sú pre deti aj  platené hry. Ak po nich dieťa túži ideálne je vyčleniť z pokladničky peniaze a spolu s ním ich fyzicky zaniesť do banky a vložiť na účet. Pochopí, že na magickej platobnej kartičke nepribúdajú samé a je potrebné vynaložiť úsilie ale aj  premyslieť spôsob ich využitia.

Využívanie účtu  – prechod zo škôlky na základnú školu je ideálny čas na založenie detského bankového účtu. Detské bankové účty sú nenáročné na rodičovskú kontrolu a dohľad. Ak tam rovno vložíte náhodné podarované prostriedky zamedzíte riziku, že vám dieťa rovno pobeží do obchodu a pomíňa peniaze bez rozmyslenia. Rovnako efektívne je posielať na účet vreckové. Veľmi častý je argument u rodičov: „moje dieťa nepotrebuje vreckové pretože všetko má“. Je potom na zamyslenie ako sa s tým „všetko má“ naučí pristupovať k veciam zodpovedne.

Výdaje na domácnosť – plánujete variť? Napíšte si spolu s vaším dieťaťom zoznam vecí potrebných na prípravu obľúbeného jedla a choďte spolu nakupovať. Pri jednotlivých položkách pozrite koľko stoja, porovnávajte ceny, hľadajte rôzne alternatívy. Vašu ratolesť to nebaví? Dieťa pochopí, že veci sa z obchodu čarovne neprinesú domov samé.

Práca s peniazmi nie je len matematika. Je to identifikácia a uspokojenie našich potrieb a to nielen existenčných ale aj citových. Určením si priorít pomôžete deťom pochopiť vstup do sveta financií a aj takýmto spôsobom zvyšujeme ich finančnú gramotnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *