Máte dojednané rizikové životné poistenie a nie ste si istý na aké poistné plnenie máte nárok v súčasnej situácii pandémie COVID-19? Ochorenie na vírus COVID-19 nie je zahrnuté v štandardných poistných podmienkach, nakoľko táto situácia komplexne zasiahla celý svet nepripravený, ale máte nárok na plnenie z niekoľkých pripoistení. Pri hospitalizácii a pracovnej neschopnosti z dôvodu choroby musí byť naplnená dojednaná dĺžka počtu dní hospitalizácie a PN v poistnej zmluve. Poistenie závažných ochorení kryje dôsledky spôsobené vírusom COVID-19 v jednotlivých poisťovniach. Na samotný vírus sa plnenie nevzťahuje, ale na jeho vzniknuté dôsledky a zdravotné komplikácie áno. Je potrebné si taktiež uvedomiť rozdiely medzi karanténou ako preventívnym opatrením, hospitalizáciou a práceneschopnosťou z dôvodu choroby. Obmedzením pri poistnom plnení sú aj čakacie doby- t.j. časový úsek od vzniku zmluvy, na ktorý sa dané poistenie nevzťahuje (skratka č.d.).

V poistných podmienkach vašej zmluvy nájdete podrobne uvedené závažné alebo kritické ochorenia. Pri jednotlivých poisťovniach uvádzame v článku príklad závažného ochorenia ako možný dôsledok Covid-19, ktorý poisťovňa plní.

Prehľad krytia v jednotlivých poisťovniach:

Allianz – nárok na plnenie z poistenia pre prípad smrti, pre prípad invalidity (č.d. 24 mesiacov), pre prípad práceneschopnosti (č.d. 2 mes.), z poistenia pre prípad hospitalizácie (č.d. 2 mes.) a z poistenia pre závažné ochorenia (č.d. 6 mes., napr. závažné pľúcne ochorenie). Poisťovňa práceneschopnosť z dôvodu karantény neplní.

Axa Active Life – nárok na plnenie z poistenia pre prípad smrti, pre prípad invalidity (č.d. 18 mes.), pre prípad práceneschopnosti (č.d. 3 mes.), z poistenia pre prípad hospitalizácie (č.d. 3 mes.) a z poistenia závažných ochorení (č.d. 3 mes., napr. choroba pľúc v konečnom štádiu). Poisťovňa práceneschopnosť z dôvodu karantény neplní.

ČSOB Vital –  nárok na plnenie z poistenia pre prípad smrti, pre prípad invalidity (č.d. 24 mes.), pre prípad práceneschopnosti (č.d. 3 mes.), z poistenia pre prípad hospitalizácie (č.d. 3 mes.), z poistenia závažných ochorení (č.d. 6 mes., napr. ochorenie pľúc s prejavmi dychovej nedostatočnosti, pľúcna artériová hypertenzia..). Poisťovňa plní práceneschopnosť z dôvodu karantény.

Generali La Vita – nárok na plnenie z poistenia pre prípad smrti, pre prípad invalidity (č.d. 18 mes.), pre prípad práceneschopnosti (č.d. 3 mes.), z poistenia pre prípad hospitalizácie (č.d. 3 mes.) a z poistenia závažných ochorení (č.d. 4 mes., napr. primárna pľúcna hypertenzia a choroba pľúc v konečnom štádiu). Generali navyše kryje aj ošetrovné ak je na poistnej zmluve pripoistené dieťa a bolo pripoistenie dojednané. Vzťahuje sa na lehotu viac ako 12 dní.

NN Partner – nárok na plnenie z poistenia pre prípad smrti, pre prípad invalidity (č.d. 18 mes.), pre prípad práceneschopnosti (č.d. 2 mes.), z poistenia pre prípad hospitalizácie (č.d. 2 mes.) a poistenia závažných ochorení (č.d. 3 mes., napr. primárna pľúcna hypertenzia a ťažké zlyhávanie pľúc). Poisťovňa plní práceneschopnosť z dôvodu karantény len v prípade pozitívneho diagnostikovania COVID-19.

UNIQA  Unikát nárok na plnenie z poistenia pre prípad smrti, pre prípad invalidity (č.d. 12 mes.), pre prípad práceneschopnosti (č.d. 3 mes.), z  poistenia pre prípad hospitalizácie (č.d. 3 mes.) a poistenia závažných ochorení (č.d. 3 mes., napr. nezvratné zlyhanie funkcie pľúc). Práceneschopnosť z dôvodu karantény poisťovňa neplní.

Youplus 4U – nárok na plnenie z poistenia pre prípad smrti, pre prípad invalidity (č.d. 2 mes.), pre prípad práceneschopnosti (č.d. 2 mes.), z poistenia pre prípad hospitalizácie (č.d. 2 mes.) a poistenia závažných ochorení (č.d. 2 mes., napr. konečné štádium ochorenia pľúc). Práceneschopnosť z dôvodu karantény poisťovňa neplní.

Wustenrot WKomplex- pandémie má úplne vo výluke, nevzniká nárok na žiadne poistné plnenie z dôvodu COVID-19.

Poisťovne sa môžu od týchto podmienok odchýliť v prospech klienta Vyhlásením alebo Verejným prísľubom. V prípade takýchto zmien budeme článok aktualizovať.

Tags:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *