Niektorí finanční sprostredkovatelia alebo firmy s podobným zameraním používajú pojem audit zmlúv. Čo sa za ním skrýva ? Nemusíte sa báť, nepríde k vám domov zástup ľudí s nasadenými rukavicami a nebudú lupou kontrolovať mieru prachu na papieri. Starým zmluvám však treba venovať pozornosť.

Posvieťte si na neživotné poistenie

Pri neživotnom poistení sa to týka najmä poistenia nehnuteľnosti. Určite nikomu neunikol nárast cien domov a bytov za posledné roky. Najčastejším problémom bývajú roky platené staré poistné zmluvy so starými poistnými sumami. 

Príklad:  kedysi bola hodnota vášho domu 50 000 eur. V súčasnosti by to mohlo byť aj 80 000 eur.  Ak sa neaktualizovala poistná suma, poisťovňa bude vyplácať poistné plnenie podľa pôvodnej zmluvy.

Týka sa to najmä dôchodcov a ich nehnuteľností. Novšie zmluvy obsahujú každoročnú indexáciu, ktorej cieľom je zvýšenie poistnej sumy podľa aktuálnych trhových hodnôt. Zmena hodnoty vašej nehnuteľnosti nemusí byť podmienená len situáciou na realitnom trhu. Situácia sa môže zmeniť aj po kompletnej rekonštrukcií, prestavbe, či nákupom drahšej elektroniky a vybavenia domácnosti.

Možno od vás zamestnávateľ požadoval poistenie zodpovednosti za škodu pri výkone povolania. Či už v rámci zamestnania  alebo pri jeho zmene sa môže zmeniť výška vášho príjmu a náplň pracovnej činnosti. Po takýchto zmenách je potrebné aktualizovať aj poistnú zmluvu.

Oprášte svoje životné poistenie

Životné poistenie by sa malo odvíjať od aktuálnej životnej situácie. Poistné sumy nie vždy zodpovedajú kritériám ako výška príjmu, situácia v rodine (ak je poistník hlavný žiadateľ na hypotéke, je potrebné myslieť na krytie rodiny v prípade jeho úmrtia, alebo zabezpečenie potomkov formou sirotských dávok), aktualizácia športových aktivít (môžete začať vykonávať  šport na profesionálnej úrovni a v prípade poistného plnenia môže nastať problém). Úrazové poistenie by jednoducho malo byť šité na mieru.

Pri investičnom životnom poistení je vhodné sa po čase pozrieť  okrem poistných rizík aj na to, ako spĺňa svoj šetriaci účel. Momentálne máme na trhu veľa lacnejších a efektívnejších sporiacich nástrojov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *