Ľudí často odrádza od uzavretia havarijného poistenia jeho cena.  Ak si zrátate náklady na povinné zmluvné poistenie a havarijné poistenie spolu, môže to byť  diera do rozpočtu. Miestami dosahuje aj pár stoviek eur ročne. Pri nových vozidlách (alebo vozidlách s vekom do 8 rokov), by ste mali uvažovať nad úplným havarijným poistením.

Rovnako ako nové aj staršie vozidlá podliehajú záujmu zlodejov a ich majitelia čelia rôznym rizikám.

Riešením môže byť povinné zmluvné poistenie v kombinácií s paletou pripoistení. Medzi nimi môžete nájsť napríklad: poistenie čelného skla, krádež vozidla, stret vozidla so zverou, úrazové poistenie, živly, amortizáciu, zlý stav vozovky, doplnkové asistenčné služby a iné.  Klasické havarijné poistenie  by malo zahŕňať celú takúto paletu. V prípade pripoistení sa už s najväčšou pravdepodobnosťou uplatňuje spoluúčasť, ktorá je tiež dôležitým faktorom ovplyvňujúcim konečnú výšku poistného plnenia a nákladov, ku ktorým sa poistník zaväzuje. Pokiaľ sa uzatvára povinné zmluvné poistenie s pripoisteniami, všetko je obsiahnuté a spísané v jednej zmluve.

Ďalšou možnosťou je čiastočné havarijné poistenie. Takáto zmluva je oddelená od povinného zmluvného poistenia (v prípade výpovede je potrebné zrušiť obe).  Tento typ poistenia je upravovaný rovnako požiadavkám klienta a výber krytia býva v kombinácií rôznych balíkov. Poisťovne tieto balíky ponúkajú pod rôznymi názvami, ale prakticky je skoro  všetko to isté.

Cena býva ovplyvnená aj vekom vodiča a vozidla, lokalitou registrácie vozidla, technickými parametrami vozidla, počtom poistných udalostí za určité obdobia, nastavenými poistnými sumami pre jednotlivé pripoistenia. Pri výbere pripoistení je dobré sa zamyslieť nad ich reálnym využitím. Používate vozidlo pravidelne ? Jazdíte dlhé trate (tu je vhodné najmä pripoistenie náhradného vozidla a asistenčné služby bez spoluúčasti)? Nachádzate sa pravidelne v lokalitách s vysokou frekvenciou cestnej premávky? Jazdíte aj v horách (v meste  je oveľa nižšia pravdepodobnosť stretu so zverou) ?

Nezabudnite, že zriadenie povinného zmluvného poistenia vyplýva zo zákona. Musí ho mať každé vozidlo a uplatňuje sa z neho poistné plnenie, ak  niekomu spôsobíte škodu. Netreba sa spoliehať na to, že vinník v prípade škody na vašom vozidle bude vždy známy, a preto je vhodné uzatvoriť havarijné alebo čiastočné havarijné poistenie.

Prajem veľa bezpečných kilometrov.

1 Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *